Lekvárok

Lekvárok


Telkibányai ízek.

Finom, rézüstben készült, házi lekvárokat kínálunk az idelátogatóknak.

Pillanatnyilag raktáron lévő készletünk :

- karamellás pörkölt diós birs lekvár

- körte lekvár

- körte-kivi lekvár

- birs lekvár

- bodza lekvár

- kondor-szőlő lekvár

- muskotályos-szőlő lekvár

- sütőtök lekvár

- lilahagyma lekvár

- barackos hagyma chutney

- húshoz való lekvárok

- őszibarack lekvár

- zöld paradicsom lekvár

-Őszibarack sárgadinnye

-Cseresznye

-Zöld paradicsom

-Vilmos körte

-Bosc Kobak körte

-Clapp körte

-Muskotályos szőlő

-Kondor szőlő

-Kajszibarack

-Kajszi-szeder

-Meggy

-Eper

-Kökény

-Karamellás pörkölt diós birs

-Csokis meggy

-Szilva

-Csipke

-Valamint különlegességeink:

-Lila hagyma lekvár

-Zakuszka (padlizsán,pritamin paprika,hagyma,fokhagyma)

-Barackos hagyma chutney (húshoz való mártogatós)

Árak:

-       kicsi: (450 Ft/220 ml)

-       nagy: (850 Ft/370 ml)

 

 

Lekvárokban lévő gyümölcsök/zöldségek jótékony hatásai: 

 

- Meggy :
Vértisztító hatású, továbbá elősegíti a máj és a vesék helyes működését. Kalcium és magnézium tartalma jelentős. Megtalálható benne a B-vitamin összes formája. Légzőszervi betegségek és megfázás esetén ajánlott. A-vitamin tartalma miatt az immunrendszerre gyakorolt jótékony hatása is jelentős.

 

 

- Zöld paradicsom :
B1, B2 és C vitamin található benne. Savak:almasav,citromsav. Daganatos betegségek kialakulása ellen használatos. Érelmeszesedés gátló. Szabályozza a gyomorműködést, megakadályozza a  szájüregi megbetegedést. Szabályozza a szervezet zsír anyag cseréjét!

 

 

- Sütőtök :
Alacsony kalória tartalma miatt rendkívül jó diétás étrend kiegészítő. Daganatos betegségek ellen is használatos. Immunrendszer erősítő. Keringési rendszer egészségének megőrzése érdekében ajánlott fogyasztani. Vérnyomás csökkentő, vízhajtó és égési sérülések gyors gyógyulását segíti elő.

 

 

- Kondor szőlő :
A benne lévő magnézium segíti a szív- és pajzsmirigy működését. B1, B2, C és A vitamin, valamint jelentős foszfor és vas tartalommal bír. Pektineket tartalmaz amik az emésztést segítik.

 

- Lilahagyma :
Fertőtlenítő hatású, baktérium ölő. A, B6 és C vitamin, valamint folsav és magnézium tartalma jelentős. Kalcium és vas tartalma miatt kedvelt zöldség.  Gátolja a rákos sejtek szaporodását. Széppé teszi a bőrt, növeli a fizikai erőnlétet. Pattanások kialakulása ellen is kiváló.

 

 

- Őszibarack :
Kozmetikai iparban jelentős szerepe van az A, B, C vitamin- magnézium-foszfor és kalcium tartalma miatt. Csontok és izmok védelme, vérnyomás szabályozására, vesék tisztítására használatos. Rák ellenes anyagokat is jelentősen tartalmaz.

 

 

- Körte :
Magas ásványi anyag tartalmáról ismeretes (kalcium-vas-magnézium). Továbbá vitamin tartalma is kiemelkedő: A, B1, B2, C. Alkalmazható: reuma, ízületi gyulladás, depresszió és kimerültség ellen. Ajánlott gyomor kímélő diétákhoz és fogyókúrákhoz is.

 

 

- Kivi :
Alkalmazható rákos betegségek megelőzése, illetve asztma elleni panaszok csökkentésére is. Éles látás védő hatásáról is ismeretes. Nagyon intenzív energia pótló. Csont erősítő, vérnyomás csökkentő, koleszterin csökkentő, izomerősítő és szerotonin pótló hatása is van.

 

 

- Birs :
Pektin tartalma miatt köhögés csillapító. Alkalmazható reuma ellen és alhasi fájdalomra. A gyomor megmozgatója, alkalmas: székrekedés ellen, bél problémákra, valamint arany eres panaszokra. Jelentős vitamin tartalommal bír: A, B1, B2, C, E, P vitamint és 27 féle ásványi anyagot tartalmaz.

 

 

- Bodza :
Kitisztítja az emésztő rendszert. Segít az egészség megőrzésében. Jó magas vérnyomás ellen. Nagyon magas stressz csökkentő hatása van és javítja az immunrendszert. Nagyon magas az antioxidáns tartalma. A, B és C vitaminok és szerves savak találhatóak benne.

 

Kajszibarack:Gyümölcse felhasználható nyersen vagy kifacsarva gyümölcsléként fogyasztva. Aszalva megtartja vitamin- és tápanyagtartalmát.Befőttnekdzsemneklekvárnak, illetve a mélyhűtéssel tartósított gyümölcsöt, sütemények, torták, gyümölcsbólék ízesítéséhez használják, de pálinka készítésére is kiválóan alkalmas. Némelyik fajtának a magbelét is hasznosítják, sütemények készítésénél, de nyersen is fogyasztható, kedvelt gyerekcsemege.

 

  • A málna, sok piros gyümölcshöz hasonlóan rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz, így erősíti az immunrendszert és megelőzi a rákos megbetegedéseket.
  • Kitűnő vértisztító, vérszegénység ellen is hatásos és csillapítja a lázat.
  • A-vitamin tartalma révén segít a látásjavításban.
  • Különböző vérzések csillapítására is alkalmazható.
  • Ezeken kívül jelentős mennyiségű B1, -és B2-vitamint is tartalmaz.
  • Rendkívül gazdag színanyagokban, flavonoidokban, gyümölcssavakban,cserzőanyagokban és növényi rostokban.
A szilva nem csak az aromája miatt nemes, hanem értékes tápanyagforrás is. 10 dkg gyümölcs 52 kcal energiát tartalmaz, és igen gazdag ásványi anyagokban (kálium, vas, magnézium) és vitaminokban (B-vitaminok). Különlegesen jótékony hatása a bélrendszerre jóformán ősidők óta ismert. Ez nem csak magas rosttartalmának köszönhető, hanem a benne található szorbitolnak.

A csipkebogyó gyógyító hatását már 2000 éves írásos emlékek is tanúsítják, a nemzettségben több mint 100 fajta található meg, amelyek közül sokat vadon is fellelhetünk trópusi hegyvidékeken és északi hegyekben.

A csipkebogyóban található többek között: C-vitamin, illóolajok, cserzőanyagok, növényi savak, pektin, flavonoidok, és ásványi sók, magnézium, vas, jód, A-, B-, K-, és P-, vitamin.

Hatásai: erősíti az immunrendszert, és mivel magas a C-vitamin tartalma remek antioxidáns is, védi a sejteket, és segít lebontani a zsíros élelmiszereket.

  • A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak. A levében lévő antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, és ezáltal a visszérbetegségek elkerülését. Enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, ill. a fejfájást.
  • Vértisztító hatású. A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán.Serkenti a máj- és vese működését. Különösen azoknak ajánlatos fogyasztani, akiknek az emésztésével nincs minden rendben. A savas meggy serkentőleg hat az emésztésre és a belek mozgására. A nagy mennyiségű B- vitaminok továbbá serkentik a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását.

 

  • különösen a magas vérnyomásban szenvedőknek ajánlott
  • a köszvénnyel küzdők számára ajánlott
  • segíthet az ízületi problémákon
  • segíthet az ekcémán
  • a látványa is energetizál
  • serkenti a vérkeringést
  • fokozza a méregtelenítő folyamatokat
  • kitűnő vértisztító táplálék a bőséges C- és E-vitamin tartalmával
  • csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét
  • csökkenti a kötőszöveti gyulladások kialakulásának esélyét
Chutney /csatni/:

 

A chutney az indiai konyha egyik alapétele, amit az angolok a gyarmatosítás során Európa- majd világszerte népszerűsítettek. Nem hiába lett közkedvelt, hiszen elkészítése egyszerű és változatos, felhasználása sokoldalú. A házilag készített chutney-nál pedig valóban nincs finomabb.
Eredete:

A chutney voltaképpen egy darabos fűszeres lekvár, általában gyümölcs alapú, de sokszor zöldségeket is tartalmaz. Indiában még a mai napig minden étkezés előtt frissen készül, és nem tartalmaz tartósító közeget, mint az európai változata. Az angolok ecettel és citromlével kombinálták, ezáltal napokig, sőt hetekig fel lehetett használni.

 

 

Szárított gombák: